An ode to Oatmeal!






Seit einiger Zeit ist mir der Hype um Haferschleim aufgefallen. Selbst Alnatura hat nun den sogenannten "Frühstücksbrei" im Angebot und seit Bioläden wie Keime aus dem Boden schießen, wächst das Angebot für gesunde Frühstücksbrei-Variationen. Viele kennen "oatmeal" wahrscheinlich unter "Haferschleim" und assoziieren den klebrigen Brei mit düsteren Kindheitserinnerungen. Da ich als Kind nie in den Genuss des "Haferschleims" gekommen bin, begegnete ich dem Haferbrei zum ersten Mal während meines Schüleraustausches in den USA. Des öfteren kochte meine Gastmutter morgens das sogenannte "oatmeal", welches wir mit geriebenem Apfel, getrockneten Cranberries, Pekannüssen, Zimt und etwas Zucker verfeinerten. 

 An ode to oatmeal! My all-time favourite breakfast since I spent a highschool year abroad in Tennessee, USA. My hostmom used to make the 'Qarker' oatmeal early in the mourning, sprinkled with apple slices, pecan nuts and cinnamon - the best start in the day! More than six years later, it seems as if the breakfast classic has finally arrived in Europe. 





Zurück in Deutschland verbinde ich das "oatmeal" knapp sechs Jahre nach meinem Schüleraustausch mit nostalgischen Momenten. Deshalb freue ich mich umso mehr über den Hype um das altbekannte Frühstücksgericht.

Für eine Portion benötigt man:

300ml Milch (Soja-, Mandel- oder Kokosmilch sind besonders lecker) 300ml milk
150g zarte Haferflocken 150g steel cut oats

Zimt, Agavendicksaft, und Früchte nach Belieben.   Cinnamon, agave syrup and fruits of your choice.


 


In Germany it is called 'Haferschleim' or 'Haferkleie'. Great Britain calls it 'porridge' and in the US it is known as 'oatmeal'.

Oatmeal is being hyped in the blogsphere and more and more breakfast restaurants offer the new oldie which has been considered a cheap but nutritious breakfast ever since. I was told that oats are extremely easy to digest and therefore a great meal to start in the day especially for those who - just like me - have a sensitive stomach. In addition to that, i keeps you warm and satisfied until late afternoon.

I enjoy mine in different variations. Sometimes I make it with vanilla soy milk or coconut milk. I vary the toppings and soon I want to try quinoa instead of oats as the basis.

For one serving: 

Heat the milk in a pan. Then add the oats and stirr well until mixture starts to thicken. Lower the heat and cook for about 20 minutes. Then add some agave syrup, cinnamon, apple slices, bananas, and/or frozen raspberries. For tough mornings, top with some peanut or almond butter.

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